ABD’deki Ohio Üniversitesinden bilim adamlarının fareler üzerinde yaptığı araştırma, kırmızı ışığın bu hayvanlarda daha az depresyon belirtilerine rastlanmasını sağladığını gösterdi. Mavi ve beyaz ışığın ise ruh halini olumsuz etkilediği görüldü. Kırmızı ışıktan daha olumlu etkiler ise tamamen karanlıkta gözlendi. Araştırmacılar, ışığı algılayan ve biyolojik saatin ayarlanması için beyne mesaj gönderen, ruh halinde ve duygularda rol
ABD’deki Ohio Üniversitesinden bilim adamlarının fareler üzerinde yaptığı araştırma, kırmızı ışığın bu hayvanlarda daha az depresyon belirtilerine rastlanmasını sağladığını gösterdi.
Mavi ve beyaz ışığın ise ruh halini olumsuz etkilediği görüldü. Kırmızı ışıktan daha olumlu etkiler ise tamamen karanlıkta gözlendi. Araştırmacılar, ışığı algılayan ve biyolojik saatin ayarlanması için beyne mesaj gönderen, ruh halinde ve duygularda rol oynayan retinadaki ışığa duyarlı hücreleri (ipRGC) inceledi.
4 hafta farklı ışıklara maruz bırakılan farelerin beyin yapısı ve davranışının değiştiğini, dolayısıyla ışığın renginin ruh halinde önemli rol oynadığı belirten bilim adamları, söz konusu hücrelerin hücrelerin mavi dalga boyuna, kırmızıdan daha duyarlı olduğunu vurguladı. Araştırmaya imza atanlardan Randy Nelson, sonuçların özellikle gece vardiyasında çalışanlar için önemli olduğunu ifade etti.
Nelson, gece çalışanlar için kırmızı ışığın kullanılmasının beyaz ışığın olumsuz etkilerinden korunmayı sağlayabileceğine dikkati çekti. Ayrıca, bilim adamları, yatak odasında ya da banyoda beyaz ışık yerine kırmızının kullanılmasının faydalı olabileceğini belirtti. Araştırma, \”The Journal of Neuroscience\” dergisinde yayımlandı.