Gebelikte beslenme durumu ile bebeğin doğum ağırlığı, beyin gelişimi ve sağlığı arasında yakın bir ilişki bulunmaktadır. Annelerin gebelik dönemlerinde besin gereksinimleri artmaktadır. Sağlıklı bebeklerin dünyaya gelebilmesi için annelerin bu önemli dönemde artan besin gereksinimlerinin karşılanması gerekir. Fakat bu, gebe kadının iki kişilik beslenmesi anlamına gelmemelidir. Çünkü gebelikte fazla beslenme anne ve bebek sağlığına zarar verebilir.
Gebelikte beslenme durumu ile bebeğin doğum ağırlığı, beyin gelişimi ve sağlığı arasında yakın bir ilişki bulunmaktadır.
Annelerin gebelik dönemlerinde besin gereksinimleri artmaktadır. Sağlıklı bebeklerin dünyaya gelebilmesi için annelerin bu önemli dönemde artan besin gereksinimlerinin karşılanması gerekir. Fakat bu, gebe kadının iki kişilik beslenmesi anlamına gelmemelidir. Çünkü gebelikte fazla beslenme anne ve bebek sağlığına zarar verebilir.
Gebe kadınların besin gereksinimleri yaş, fiziksel aktivite durumu, gebeliğin başlangıcındaki ağırlık gibi birçok etmene bağlıdır. Normal bir gebelik süresinde annenin kendi gereksinmesine ek olarak ortalama 300 kalori ek verilmesi gerekir ve yaklaşık 10-14 kg alması yeterlidir.
BESİN GRUPLARI
1. ET, BALIK, KÜMES HAYVANLARI, YUMURTA, PEYNİR, KURUBAKLAGiL GRUBU
Bu gruptaki yiyecekler proteinden zengindir. Beyin, kas, kemik ve dişlerin gelişimini, kan yapımını ve büyümeyi sağlarlar. Proteinler özellikle et, yumurta, tavuk, balık gibi yiyeceklerden elde edilir. Yumurta anne sütünden sonra vücutta en iyi kullanılan protein
örüntüsüne sahiptir. Bu nedenle gebelik süresince haftada 3-4 kez tüketilmesinde bir sakınca yoktur.
2.SÜT VE YOĞURT GRUBU
Bu gruptaki besinler; kalsiyum, protein, A vitamini ve bazı B vitaminlerinden zengindir. Büyüme ve gelişme için özellikle kemik ve diş gelişiminde gereklidir.
3.SEBZE VE MEYVE GRUBU
Taze sebze ve meyveler C vitaminini kaynağıdırlar. Posa içeriği yüksek olduğundan gebelikte sık görülen kabızlığın giderilmesine de yardımcı olurlar.
4.TAHIL GRUBU
Bu gruptaki besinler karbonhidratlardan, B ve E vitamininden zengindir ve vücuda enerji sağlarlar. Büyüme ve gelişmeye yardımcı olurlar.
5.YAĞ VE ŞEKER GRUBU
Bu gruptaki yiyecekler vücuda enerji sağlarlar. Yalnız tereyağında A vitamini, bitkisel sıvı yağlarda E vitamini vardır. Tatlılardan pekmez kalsiyum ve demirden zengindir. Gebelik süresince bu tür yiyecekleri miktarlarına dikkat ederek yemek gerekir.
Gebelik süresince artan vitamin ve mineral ihtiyacınızı (demir ve folik asit haricinde) çeşitli besinleri içeren bir diyetle sağlayabilirsiniz. Demir, folik asit ve diğer önemli besin öğelerini karşılamak için hekiminize danışmalısınız.