Evliliğini bitirmiş bir erkekle görüşmeye otomatik olarak olumsuz bakabilirsiniz. Ama boşanma kavramını normal kabul ettiğiniz sürece onlarla çıkmayı da normal karşılamalısınız. Peki bu hassas ilişkiyi sürdürebilmenin yolları neler? Sizin de çevrenizde boşanmış arkadaşlarınızın sayısı artıyor mu? Eğer öyleyse 30’lu yaşlarınızda olmalısınız. Özellikle bu yaşlardan itibaren boşanmış erkeklerle karşılaşma olasılığı artabiliyor. Bunu yani boşanmış bir erkekle
Evliliğini bitirmiş bir erkekle görüşmeye otomatik olarak olumsuz bakabilirsiniz. Ama boşanma kavramını normal kabul ettiğiniz sürece onlarla çıkmayı da normal karşılamalısınız.
Peki bu hassas ilişkiyi sürdürebilmenin yolları neler?
Sizin de çevrenizde boşanmış arkadaşlarınızın sayısı artıyor mu? Eğer öyleyse 30’lu yaşlarınızda olmalısınız. Özellikle bu yaşlardan itibaren boşanmış erkeklerle karşılaşma olasılığı artabiliyor. Bunu yani boşanmış bir erkekle ilişki yaşamayı avantaj olarak gören birçok kadın var. Onlara göre erkek, \”başarısız\” evliliğinden birçok ders almış oluyor. Bekar bir erkeğe göre daha tecrübeli olması yanında bir kadının ondan neler beklediğini de biliyor. Tabii bu düşüncenin bir de antitezi var; o da erkeğin hatalarını sürekli tekrar etmesi ve aynı yanlışları sizin üzerinizde de yapma ihtimali. Bu teze dayanarak birkaç boşanma yaşamış erkekle birlikteliğin çok da kolay olmayacağını söyleyebiliriz.
Yaprak Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nden Dr. İbrahim Bilgen boşanmış bir erkeğin psikolojini şöyle özetliyor: \”Yeni boşanmış bir erkek ilk etapta bir uyum süreci yaşayacaktır. Elbette durum kişiye göre değişse de, bu süreçte yaşayacağı ilişkilerde çok da sağlıklı kararlar veremez. Ayrıca boşanma sonrası hızlı başlayan ilişkilerde dürtüler ve hazlar hakim olur. Üstünden zaman geçmiş bir boşanmada ise kişiler ne istediklerinin farkına varırlar ve daha sağlıklı karar alabilirler. Kısaca beklentileri netleşir.\”
Boşanma biçiminin önemi
Boşanmış kişinin psikolojisi ise evliliğine yüklediği anlama ve ayrılık sürecinde yaşadıklarına bağlı olarak değişiyor. Sonuçta çok kötü evlilik geçirmiş bir erkeğin ayrılır ayrılmaz sağlıklı olmasını bekleyemeyiz. Kuşkusuz eşi tarafından aldatılmış bir erkeğin karşı cinse yaklaşımı da farklı olacaktır. Her iki taraf sevgileri ve heyecanları bittiği için ayrılmışsa bireyler yeni ilişkilerine daha kolay adapte olabilirler. Dr. Bilgen, \”Deneyimlerimize göre sadakatsizlik nedeni ile bir ayrılık yaşanmış ise genelde karşı cinse daha güvensiz olunuyor. Kötü evliliğinin sorumlusu sanki yeni eşmiş gibi davranılabiliyor. Önceki evliliğinde yaşadığı sorunların tekrarlanacağından korkan kişi, yeni eşine karşı aşırı kontrollü ve kuşkucu davranabiliyor. Bu da yeni partnerde baskı, kısıtlanılmışlık hissi yaratıyor ve sonucunda ilişkide anlaşmazlıklara neden olabiliyor. Bazen de kişi; geçmiş evliliğinde yaşamayı isteyip de bir türlü yaşayamadığı mutluluğu, yeni eşi ile yaşadığından bu kişiyi kaybetme kaygısı da yaşayabilir. \”Bu tür kötü evlilik atlatmış bir erkekle karşılaşınca yapmanız gereken ona zaman tanımak ve onun güvenini kazanmaya çalışmak. Sabırlı olmanız şart, tabii ki ondan çok hoşlanıyor ve onunla uzun soluklu bir ilişki yaşayabileceğinizi düşünüyorsanız. Tabii ki burada karşılaştığınız kişinin size olan yaklaşımı da çok önemli.
Geçmişi Kurcamalı mı?
Peki boşanmış bir erkeğe önceki evliliğiyle ya da yaşadığı anlaşmazlıklarla ilgili sorular sormak doğru mu? Dr. Bilgen hiç kimsenin sınırlarına kişinin kendi istemediği sürece girilmesi gerektiğini söylüyor ve gerekçelerini şöyle açıklıyor: \”Bu durum kişinin özelidir .Belki orada geçmiş ilişkisi ile ilgili unutmaya çalıştığı, hatırlamak istemediği, başkalarının bilmesini istemediği kısımlar vardır. Bu durum herkese anlatılacak bir durum değildir. Biz psikiyatristlere gelen danışanlarımız bile yaşadıklarını anlatırken çok sıkıntılı anlar yaşıyorlar. Kaldı ki boşanmış olunmak, bazı kişiler tarafından yanlış bir inanç olmasına rağmen \”başarısızlık\”, \”bir şeyi becerememiş olmak\” olarak algılanabilir. Bu tür sorular kişinin savunma moduna geçmesine sebep olabilir. Zaten yaşadıklarını konuşmayı isteyen bir kişi isterse siz sormadan anlatır. Konuşmak için kendisini yargılamadan dinleyecek, inandığı ve güvendiği bir kişiyi seçer. \” Bu noktada yapmanız gereken karşınızdaki kişiyi baskı altında tutmadan,onu kendi haline bırakarak size güvenmesini ve açılmasını beklemek olacak.Tabii yine anahtar kelime sabır. Diğer birt ablo da boşamış ve çocuğu olan erkeklerle karşılaşmak olabilir. Peki çocuğu ya da çocukları olan boşanmış bir erkeğe karşı takınacağınız tavır nasıl olmalı? Bu bıçak sırtı durumla nasıl baş etmeli? Dr. Bilgen \”Böyle bir birliktelikte olması gereken biz olabilmeyi başarabilmektir\” diyor. Ama Bilgen’in danışanlarında gördüğü tablolar bunun tam tersi şeklindeymiş.
\”Çiftler genelde biz olmayı başaramıyorlar. Baba ve çocuk bir tarafta, yeni eş ya da partner ise bir tarafta kalıyor. Bazen yeni eş, partner bazen de çocuk kendisini yalnız ve anlaşılmamış hissedebiliyor. Babanın işi de pek kolay olmuyor; huzursuzluk çıkmasın diye sürekli çaba sarf ediyor. Böyle bir durumda kadın bir anne olmaktan daha çok baba ile çocuk arasına girmeden çocuğu destekleyici pozisyonunda olmalıdır. Çünkü çocuklar her zaman yeni gelen kişiyi, annesinin yerini almak isteyen kişi olarak görür. Yeni eş böyle bir niyetinin olmadığını çocuğa hissettirmeli ve çocuğa bir dost gibi davranmalı. Olaylar karşısında yorum yapmadan dinleyen pozisyonunda olmalı.\” Bu zor tabloyla baş etmeksizin o kişiyi ne kadar istediğinize bağlı. Evliliği kötü geçmişse karşılaştığınız kişinin daha temkinli ve yavaş adımlarla ilerleme ihtimali çok yüksek. Bu nedenle önerilerimizi dikkate alarak sağlıklı bir ilişkinin adımlarını atabilirsiniz. Boşanma sonrası erkeğin yeni hayatına adapte olması ve sağlıklı bir ilişkiye başlaması biraz zaman alabilir. Bu durumda sabırla beklemek ve onu herhangi bir şeye zorlamamak gerekiyor.
Boşanma Sonrası İlişki
Her iki tarafın da boşanmış olması yeni bir ilişki kurulmasını kolaylaştırır mı? Yaprak Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nden Dr. İbrahim Bilgen bu tabloyu şöyle açıklıyor: \”Her iki eş de boşandıktan sonra boşanmanın nedenini yanlış eş seçimi ile açıkladıklarından doğru partneri bulmaya yönelik bir çaba içine girebiliyor ve tekrar evlenebiliyorlar. Boşanmak bir kıdem değil bir deneyim olarak algılanmalı. Her iki tarafın boşanmış olması kişilerin evlilikten ne bekledikleri konusunda farkındalık kazanmış olmaları açısından yararlı olabilir. Tabiî ki bu durum kişilerin farkına varabilmeleri ile mümkün olur .Burada çiftlerin kişilik özellikleri önem kazanıyor Çok çabuk aşık olan haz ilkesi hakim olan kişiler çok hızlı kararlar verebiliyor. Bu kişilerin her defasında boşandıktan sonra tekrar ani kararlar ile yıldırım aşkları ile evlenmeleri doğru sonuçlara neden olmuyor. Bu nedenle evlenecek kişilerin elbette hazları, aşkları yanında mantıkları da devrede olmalı. Bu kişinin öncelikle, bir evlilikten neler beklediği, nasıl bir kişi ile evlenmenin kendisini mutlu ve huzurlu kılacağı konusunda netleşmiş olması gerekiyor.\”