Çocuğunuz Mutlu Mu?

Çocuğunuzun neşeli ve mutlu olduğunu nasıl anlarsınız? Onu üzen ya da korkutan bir şeyler olduğunu nasıl fark edersiniz? Korku ve sıkıntıları mutluluğa nasıl çevirirsiniz?

ANNE-ÇOCUK Hit: 1190 / Yorum: 0 / 8 Ocak 2013 16:44
Çocuğunuz Mutlu Mu?
-A +A

Bir anne baba çocuğunun mutlu olmasından başka ne ister ki? Peki, çocuğunuzun gerçekten mutlu olup olmadığını nasıl anlarsınız? Çocuk gelişim uzmanları çocuğunuzun mutlu olduğunu anlamanız için yanıtlamanız gereken sorular ve dikkate almanız gereken işaretleri şöyle sıralıyorlar:
 

  • Çocuğunuz konuşkan, sevgi dolu, güler yüzlü, şakacı, neşeli, heyecanlı ve hareketli mi?
     
  • Çocuğunuz doğrudan iletişim kuruyor mu? Ona mutlu olup olmadığını sorun. İyi ve kötü, hissettiklerini keşfedin. Hangi duyguları değişken hangileri değil? Çocuğunuzla duyguları üzerine bir konuşma yapın.
     
  • Çocuğunuzun arkadaşları var mı ve onlar tarafından oyuna çağırılıyor mu? Akranları tarafından kabul edildiğini hissediyor mu? Arkadaşlarıyla birlikteyken rahat ediyor mu?
  • Çocuğunuz evde, odasında kendini izole mi ediyor, yoksa ailesiyle iletişime mi geçiyor?
     
  • Çocuğunuz düzenli uyuyor ve düzenli besleniyor mu? Uyku ve beslenme alışkanlıklarında değişiklikler var mı?
     
  • Okul performansında ve notlarında ani bir düşüş fark ettiniz mi? eğer okulda kazandığı bir başarı varsa ya da düzgün bir şekilde yerine getirdiği bir görev varsa bunu size göstermekten çekinmeyecektir.
     
  • Çocuğunuz hayatından şikayetçi mi?

    Tüm bu işaretler aynı zamanda ebeveynlerin de mutluluk belirtileri aslında. Çünkü anne babalar çocukları mutlu olduğunda ve onların mutluluk işaretlerini fark ettiklerinde kendilerini iyi hissederler. 

    Şunu unutmamak gerekiyor ki hiç kimse, buna çocuklar da dahil, sürekli mutlu olamaz. Sizin çocuğunuzun da hüsrana uğradığı, üzgün olduğu ya da bir şeylere öfkelendiği zamanlar olacaktır. Sizin anne baba olarak göreviniz, çocuğunuzu hayal kırıklıkları, kırgınlık ve kızgınlıklarla mücadele etmeye hazırlamak olmalıdır. 

    Çocuğunuzun sıkıntılı olduğunu anlamanın yolları
    • En kolay yol kuşkusuz konuşmaktır. Onu en çok nelerin üzdüğünü ve nelerin korkuttuğunu sorun. Onunla iletişim kurarken sözlerinize dikkat etmelisiniz. 
       
    • Onun korkularını ve acılarını kabul edin. Siz kendiniz de o yaşlarda aynı korkuları yaşamış olabilirsiniz ama çocuğunuzun ağzından bunları dinleyip pozitif sözcükler seçerek onu cesaretlendirin.
       
    • Ona sorun olmadığını, sizin yanında olduğunuzu söyleyin. Onu dinleyip sıkıntısıyla ilgili onu teselli edin.
       
    • Ebeveynler çocuklarının ruh hallerine; okul, arkadaşlar, sorunlar, başarılar ve diğer sosyal konular hakkındaki tutumlarına dikkat kesilmeliler. Çünkü tüm bu konular çocukların hayatında çok önemli yer tutar ve onların kişiliklerinin şekillenmesine katkıda bulunur.
       
    • Mutsuz çocuklar, korkuları olan çocuklardır. Asık suratlı, ciddi ve katı görünürler. Mutsuz çocukların genelde az arkadaşları, bol miktarda korkuları ve tıpkı akranlarıyla olduğu gibi büyükleriyle de zayıf ilişkileri olur.
       
    • Mutsuz çocuklar zorbalık yapabilirler, agresif tutum sergileyebilirler.

      Mutlu çocuk yetiştirmek zor iş ama gerçekleştirilebilir. Çocuğunuzun ihtiyaçlarına odaklandığınız ve onun için elinizden geleni yaptığınız sürece sağlıklı ve mutlu bir çocuk yetiştirmeniz mümkün.

Anahtar Kelimeler : mutlu cocuk,
Facebook'ta paylaş butonu
Print
Yorum Yap
Yorumunuz
1000

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Facebook Yorumları